Συνταγές από ρόδια


‘Τρυγήσαμε’ τη ροδιά μας και αφήσαμε και μερικά ρόδια να τσιμπολογάνε τα πουλιά. Μαζεύτηκαν 7 σακούλες. Όσα κι αν δώσαμε, μας έμειναν πολλά ρόδια.
Γράφω λοιπόν μερικούς τρόπους που επέλεξα να τα αξιοποιήσω. Να ναι καλά το μπλογκ, καθώς και το επίκαιρο αφιέρωμα του Γαστρονόμου.

    Τα ρόδια καταψύχονται καθαρισμένα. Καθάρισα λοιπόν και κράτησα ένα σακουλάκι για να βάζω στις σαλάτες, που τους πάει πολύ!

    Τα ρόδια φτιάχνουν ωραίο ξύδι:
παίρνουμε σπόρους από 2 μεγάλα ρόδια, 3 φλιτζάνια του τσαγιού ξύδι και προσθέτουμε ένα κλωνάρι μυρωδικό (το περιοδικό προτείνει θρούμπι, εγώ έκανα μία δόση με θυμάρι και μία με δεντρολίβανο). Βάζουμε σε βάζο τους σπόρους, καλύπτουμε με ξύδι και αφήνουμε για ένα μήνα. Σουρώνουμε και βάζουμε σε μπουκαλάκια.

    Λικέρ: συνταγή 
α) της Κικής: βότκα, ζάχαρη, ρόδια, μαζί στον ήλιο για ένα μήνα.
 β) της Έλενας: ρόδια, κανελογαρύφαλα και ζάχαρη στο ψυγείο για ένα μήνα, μετά μπαίνει το κονιάκ και το Tia Maria.
γ) του Γαστρονόμου: 1 κιλό σπόροι (από 8-10 μέτρια ρόδια), 800 γρ.ζάχαρη, ένα ξυλάκι κανέλα, όλα σε βάζο κάπου ζεστά, μετά 800ml τσίπουρο.

    Πετιμέζι: 1 λίτρο χυμός (από 8-10 ρόδια), 1 κουταλάκι γλυκού στάχτη ξύλων. Βάζουμε το χυμό με τη στάχτη σε σκεύος και αφήνουμε να σταθεί για 8-10 ώρες. Γυρίζουμε το σκεύος προσεκτικά και σουρώνουμε μέσα σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά ξαφρίζοντας μέχρι να μείνει λιγότερο από το 1/3 (σαν δεμένο σιρόπι). Αποσύρουμε και φυλάμε σε βαζάκια- μπουκαλάκια.

    Σιρόπι ροδιού: 1 λίτρο χυμός, 800 ζάχαρη, 1 σπασμένο μοσχοκάρυδο ή 1 ξυλάκι κανέλας. Βάζουμε χυμό και ζάχαρη να βράσουνε (ξαφρίζουμε αν χρειαστεί). Μόλις δέσει το σιρόπι, αποσύρουμε και σουρώνουμε.

Μου μένει να φτιάξω το πετιμέζι και το σιρόπι. Επόμενο project οι λωτοί, που άρχισαν σιγά σιγά να παίρνουν χρώμα! Ιδέες;

Σημείωση: το ρόδι είναι από τις πιο εξαιρετικές τροφές. Λέγεται ότι είναι πιο αντιοξειδωτικό και από το πράσινο τσάι και εξαιρετικά οφέλιμο για την καρδιά, αντικαρκινικό, βοηθά τις εγκύους στις ναυτίες, έχει βιταμίνες, σίδηρο και είναι και αντιπυρετικό!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου